'Forbrugerne siger nej til engangsplastik' – Brdr. Hartmanns bæredygtige æggebakker gav rekordomsætning i 2019 – Interview

2020-03-10

Mange firmaer er i gang med at forsøge at bryde igennem skallen til markedet for bæredygtig emballage, i en tid med voksende fokus på grønne løsninger. Men hos æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann laver man bæredygtig emballage som man har gjort i 100 år – og det voksende grønne fokus kan ses på bundlinjen.

Finwire har talt med adm. direktør Torben Rosenkrantz-Theil, efter selskabets regnskab, hvor bundlinjen voksede til 167 mio. kroner, fra 96 mio. kroner i 2018. Omsætningen på 2,36 mia. kroner var det højeste niveau nogensinde i selskabets historie.

"Vi er enormt stolte over dagens resultat og kan ikke lade være med at svælge lidt i det herinde," fortæller en glad Torben Rosenkrantz-Theil over telefonen, og peger på, at virksomhedens vækst især skyldes, at den har været god til at tage markedsandele.

I løbet af industrialiseringens år, hvor alt skulle være af plastik, holdt selskabet, der har hovedkvarter i Gentofte uden for København, fast i sine papæggebakker, der i øvrigt også beskytter æggene bedre end plastikalternativerne, påpeger direktøren.

"De tilbageværende plastikbastioner står nok til at falde i de kommende år," lyder det fra topchefen, der ser en klar tendens til, at forbrugerne i stigende grad afkræver bæredygtig emballage i detailhandlen.

"Forbrugerne siger ganske enkelt nej til engangsplastik," tilføjer han og peger på, at efterspørgslen især ses i lande som USA, Italien og Storbritannien.

Corona – det brændende spørgsmål

Det er vanskeligt at komme uden om spørgsmålet om coronavirussen, hvis hærgen verden over, ingen tilsyneladende endnu kender de fulde konsekvenser af. Hos Brdr. Hartmann er man dog ikke bekymrede for påvirkningen på den korte bane.

"Vi føler situationen tæt, men Hartmann er ikke en virksomhed, der er påvirket over gennemsnittet. Det er klart vi kan få problemer med at bemande vores fabrikker, hvis alt bliver lukket ned. Men lige nu føler vi os ikke i særlig risiko for at blive påvirket," fortæller topchefen.

"På den korte bane forestiller jeg mig nærmere, at det næsten vil kunne øge salget af æg, fordi flere laver mad derhjemme på grund af karantæner."

Nye opkøb i 2020

En af de helt store begivenheder for selskabet i 2019 var opkøbet af den indiske emballageproducent Mohan Fibre. 2020 kommer derfor i høj grad til at handle om at blive skarp til at drive forretning i Indien, fortæller Torben Rosenkrantz-Theil.

"Mohan Fibre er et rigtig spændende opkøb for os. Indien er et kæmpestort marked, der er mange mennesker og en stigende urbanisering," forklarer han.

Mohan Fibre leverer allerede plusser på bogen, men investeringen er mest af alt langsigtet og bliver ikke en egentlig vækstmotor nu og her, fortæller han, og tilføjer, at det indiske selskab imidlertid ikke bliver det sidste opkøb i den kommende tid.

"Vi kigger i 2020 aktivt på virksomheder vi kan købe, vi har det finansielle beredskab til det," lyder det fra Torben Rosenkrantz-Theil.

Annabella Pultz
Nyhedsbureauet Finwire