Många nordiska spelbolag imponerade på E3, spelstreaming är en enorm bubbla – Carl Armfelt, Core Ny Teknik

2019-06-18

Spelstreaming är sammantaget en enorm bubbla i linje med Virtual reality (VR) för tre år sedan, enligt Carl Armfelt som förvaltar Core Ny Teknik. Han delar även med sig av sina intryck från den årliga spelkonferensen E3 i dagens EFN Börslunch.

"Många av de nordiska spelbolagen imponerade på konferensen. Bland de största speljättarna var det kanske lite spridda skurar", lyder hans inledande kommentarer under programmet.

En ljuspunkt på mässan var THQ Nordic, som även är ett stort innehav i Core Ny Teknik.

"THQ Nordic har en gedigen pipeline. En av de roligaste utannonseringarna man gjorde var SpongeBob SquarePants Rehydrated, en titel som säkert avkastningsmässigt (ROI) kan bli fantastisk", förklarar förvaltaren och fortsätter:

"Jag tycker ändå att man kan dra ned risken lite i THQ Nordic. När vi satt här för ett år sedan hade man en gigantisk pipeline med nya titlar som skulle komma. Nu har THQ visat att man kan exekvera på den här pipelinen".

Vidare anser Armfelt att värderingen är nu mer attraktiv i THQ. Han beskriver bolaget som en ångvält med ytterligare förvärvspotential som dessutom kan flyga lite under radarn på jättarna i spelindustrin.

Ett annat svenskt spelbolag som gav ett solitt intryck på den årliga konferensen var Paradox.

"Värderingen känns bättre nu än tidigare. Det är ett bolag som gör egentligen allting rätt. Jag tycker att Empire of Sins var en bra förläggartitel för Paradox och det är nog en titel man kan lätt räkna hem avkastningsmässigt", säger Armfelt men tillägger:

"Det som är kruxet med Paradox är hela satsningen på vampyrgenren med Bloodlines. Där är det nog för tidigt att säga om titeln blir 5/10, 7/10 eller 10/10, och det är ändå en väldigt viktig del för bolaget. Det är inte så att man har satsat alla marker på detta, men jag tycker att om det är någonting man ska göra i Paradox är det att gräva i Bloodlines".

Han landar i att det är lite högre risk i Paradox fall jämfört med THQ Nordic, men sammantaget anser han att båda bolagen gjorde ett bra intryck på spelkonferensen.

Det spelföretag som däremot imponerade mest på fondförvaltaren var det amerikanska spelbolaget Take-Two, som förövrigt var det största innehavet i fonden vid den senaste innehavsrapporteringen. Take-Two ligger bland annat bakom spelserierna Grand Theft Auto samt Red Dead Redemption.

"Vår slutsats är att Take-Two är ett av få bolag som kanske till och med har en starkare företagskultur än ett bolag som Evolution Gaming. De är väldigt långsiktiga, de är väldigt passionerade för att göra bra datorspel och ser till att alla sina utvecklare är kvar", förklarar Armfelt.

Take-Two har utvecklats svagare kursmässigt än de amerikanska storbolagen om man ser till de senaste två åren. Detta mot bakgrund av en knackig utveckling för hela den amerikanska spelsektorn.

Armfelt ger sin förklaring.

"Hela sektorn gick svagt under 2018, vilket var på grund av att alla analytiker trodde att Fortnite skulle bli dominerande och den enda titeln som lyckas över tid. Och för alla som kan underhållning så vet man att det funkar inte så. Kannibaliseringen är inte så stor i sektorn. Activision Blizzard och EA har lite bolagsspecifika problem. Take-Two har det inte".

Core Ny Teknik-förvaltaren tillägger att Take-Two avser släppa relativt få speltitlar med fokus på kvalitet, men anser likväl att speljätten har en stark pipeline och att det bör betraktas som ett kvalitetsbolag. Vidare bedöms Take-Two ha lyckats med konceptet Games as a Service, givet att de återkommande intäkterna har ökat kraftigt under de senaste åren.

Ett annat bolag som imponerade på Armfelt under E3 var den japanska spelutvecklaren Nintendo, som anses ha gjort den bästa presentationen av jättarna inom spelsektorn.

Till skillnad från Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony) som står inför nya konsolgenerationer tänker Nintendo satsa ytterligare på spelkonsolen Switch.

Den japanska speljätten utannonserade en drös speltitlar under sin presentation och i förvaltarens mening har man en väldigt stark pipeline med alltifrån Zelda till Luigi och Mario.

Just starka varumärken är något som Armfelt nämner upprepade gånger under programmet. Han betonar att det fortsatt är äldre spelserier som utgör de största namnen på konferensen, men tillägger att det är viktigt att bolagen tar hand om varumärkena väl så att de inte blir nya Call of Duty.

En av de mest emotsedda speltitlarna på konferensen var Cyberpunk 2077, som den polska spelutvecklaren CD Projekt Red ligger bakom. Det framgick av en podcastintervju att CD Projekt Red var en av de bästa investeringarna Armfelt gjorde tillsammans med förvaltarkollegan Erik Sprinchorn när de förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik.

Rollspelet Cyberpunk 2077 beskrivs av Armfelt som en mer nischad speltitel, och till sin hjälp för att göra spelet mer "mainstream" har man anlitat skådespelaren Keanu Reeves.

Även om Armfelt räknar med att spelet kommer kunna sälja väl anses bolagsvärderingen vara relativt ansträngd. Detta mot bakgrund av att aktien har nästan tiodubblats sedan inledningen av 2016.

"Det är ett fint bolag och en fin titel men en inte lika intressant aktie".

I den andra vågskålen med svagare intryck på mässan återfinns Activision Blizzard och Electronic Arts.

"Det känns som att de är fast i det här träsket. De är för stora för sitt egna bästa", förklarar Armfelt.

Hans uppfattning är att det är väldigt svårt att fortsätta som tillväxtbolag i en underhållsindustri när bolagen har blivit väldigt trögrörliga.

"Om de här spelbolagen vid något tillfälle blir för billiga ska man såklart kika på dem. Men jag tycker ändå att det är dumt att chansa när det ändå är lite stolpe ut", säger förvaltaren under programmet.

Avslutningsvis nämner Armfelt den stora trend som pågår i spelbranschen med molnbaserade streamingtjänster, vilket inbegriper Googles storsatsning Stadia.

"Årets bubbla är streamingtjänster. Jag tror att det är 16 stycken som är lanserade. Det är sju eller åtta till som är i pipeline", berättar förvaltaren.

Han bedömer att trenden med streamingtjänster kommer vara ett litet plus i kanten för de svenska spelutvecklarna, som tros kunna öka sin katalogförsäljning något till relativt gynnsamma prislappar.

"Men i överlag tror jag att streaming är en enorm bubbla. Det är nog få av dessa 16 som kommer vara lönsamma och hela streamingcaset är grundat i att det sitter gubbar i kostym som tror att spel är som film, men det är det inte", förklarar Armfelt.

Han tillägger att det kanske kommer finnas ett antal nischaktörer som har Netflix-liknande affärsmodeller, men landar ändå i att den stora entusiasmen kring streaming i spelbranschen är som Virtual reality (VR) för tre år sedan.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire