Carnegie Asia utvecklades negativt i maj, Samsung kan bli en vinnare om Huaweis försäljning drabbas

2019-06-13

Carnegie Asia utvecklades negativt i maj med en nedgång om 6,8 procent, vilket medför att fonden är upp 9,8 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet med Gunnar Påhlson i spetsen skriver i en kommentar att de asiatiska marknaderna sålde av under månaden efter en stark utveckling under våren.

"Sammanbrott i förhandlingarna mellan USA och Kina avseende handelskonflikten innebar förstås att oron spred sig. Trots att båda sidor försäkrat under vårvintern att man gjorde framsteg i förhandlingarna, blev det tydligt nu i maj att parterna är djupt oense på flera punkter."

Konflikten handlar om viktiga frågor för USA såsom skydd för patenträttigheter, industrispionage och missnöje med att statsägda kinesiska företag konkurrerar på ojämlika villkor.

"Ökad protektionism i en värld där alla affärsmodeller och försörjningsled är uppbyggda
med utgångspunkt från frihandel och globalisering, gynnar ingen. Inte ens USA har
någon praktisk nytta av denna utveckling."

En vinnare kan ändå vara Samsung Electronics som kan öka sin marknadsandel för mobiltelefoner när Huaweis försäljning globalt drabbas.

De främsta bidragsgivarna på bolagsnivå har hittills i år varit Ping An, Hdfc Bank och Swire Pacific. På minussidan märks Sunny Optical och Momo Inc-Spo.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Taiwan Semiconductor, Tencent och ICBC med portföljvikterna 7,2, 6,3 respektive 5,9 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.