Igrene hoppas få in bearbetningskoncessionsansökan i maj – vd

2019-03-20

Gasprospekteringsbolaget Igrene kommer att dra igång sina produktionstester om ett par veckor. Ambitionen är att få ett resultat på testerna inom fyra veckor och därefter få in sin ansökan om bearbetningskoncession skyndsamt.

"Allt är klappat och klart för att skicka in våra ansökningar till Bergsstaten och Länsstyrelsen. Vi räknar med att det går iväg i maj, men det är ingen katastrof om det dröjer ett par veckor till", säger Igrenes vd Mats Budh i en kommentar till Finwire.

Produktionstesterna som nu skall göras var egentligen avsedda att genomföras under slutet av förra året. Vintern i Dalarna blev dock för sträng vilket innebar att prospekteringsbolaget lade testerna på is i väntan på våren. Testerna måste visa på ett gasflöde och konstanta tryck över en period annars är det ingen idé att skicka in en ansökan. Budh är övertygad om att testerna kommer att visa på att gasen finns i Siljansringen.

Trots att Sverige inte är något gasproduktionsland är Budh övertygad om att man får tummen upp av myndigheterna.

"Så länge vi har den lagstiftning som vi har i Sverige ser vi inget som kan hindra det här. När det gäller markägare och annat så har vi aldrig under alla våra år haft protester mot vår verksamhet. Givet att det redan läcker gas från Siljansringen så skulle vår insats förstärka miljön. Det kommer inte heller att bli stora effekter på närmiljön som exempelvis ett dagbrott", säger Budh.

Siljansringen är Europas största nedslagskrater och har en diameter på cirka 5 mil. Dalarna saknar samer vilket gör att det blir en mindre sakägare att ta hänsyn till i ansökan om bearbetningskoncession. Både Botnia Exploration och Beowulf har exempelvis samernas rätt att verka som en faktor som påverkar eventuella möjligheter till bearbetningskoncession.

Prospektering efter gas har skett i flera omgångar i Siljansringen. Det har även skett prospektering efter olja. Igrene är det senaste bolaget som gör ett försök.

Om testerna visar sig bra har Igrene som ambition att uppföra en anläggning för flytande naturgas (LNG) i Mora. I ett pressmeddelande i måndags uppgav företaget att man kommer att behöva genomföra en nyemission.

"Vi kommer att återkomma om emissionen när våra tester visar att det här fungerar. Får vi iväg vår ansökan kommer det att vara full fart från oss på att bygga upp verksamheten för att kunna ta tillvara på all gas. Det finns flera spår för oss i den här frågan. LNG-anläggningar finns idag enkelt att köpa", säger Budh.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire