Stockaboo testar StarVR!

2017-05-30

StarVR på Computex

Stockaboo har varit på Computex i Taiwan och fått chansen att prova på StarVR. Här kommer vår rapport!

StarVR-bild

Kort om Computex

Computex är den största datorrelaterade mässan i världen. Cirka 1 600 utställare och 41 000 utländska besökare (2016). I dag kändes pulsen på mässan relativt låg, en anledning kan vara att det är helgdag i Taiwan – ”Tuen Ng Festival -Dragon Boat festival” – så många är ute och tittar på båttävlingar istället för att gå på mässan. Mässan pågår tisdag-lördag (på lördag är den öppen för allmänheten). Jag hade möjligheten att avsätta lite tid till att besöka StarVR:s monter på mässan, när jag ändå befann mig på Computex utav andra anledningar.

Tillbaka till StarVR

ACER:s monter bestod av 3 delar: StarVR , PREDATOR och övriga produkter. Jag uppskattar att den publika delen var fördelad 20/50/30 % av ytan. Totalt fanns det sex Star-HMD på plats.

  • Två visade Cockatoo spritz.
  • Tre körde John Wick VR.
  • En körde SALT (StarVR B2B demo).

Till John Wick och SALT behövde man boka tid. Jag bokade John Wick och det som kallades Presenz. Det de kallade Presenz bekräftades senare av Maeva att det var samma demo som de utvecklat för B2B för SALT i Las Vegas.

Jag var tillbaka till montern två timmar senare och nu var det var dags för test! Jag var tvungen att ta av mig glasögonen (StarVR är ännu inte kompatibelt med glasögon) och fick en engångsskyddsmask att sätta över ansiktet. Den täckte pannan och övre delen av läppen, så löses hygienfrågan. Sedan var det dags för att få på själva StarVR-HMD. StarVR-personal hjälpte till att spänna fast HMD:et i nacken och sedan på med hörlurar. Jag tycker HMD:et sitter betydligt bekvämare jämfört med Samsung Gear (jag har ännu inte provat Viven). Vikten var inget som störde mig. Jag vet att Mashable har skrivit en artikel i dag där de jämför och säger att Viven är lättare, men det är inget jag kan kommentera.

SALT B2B Experience

Detta är en upplevelse som är framtagen för att visa StarVR i en icke-spelmiljö för icke-gamers. Hela upplevelsen utspelar sig mestadels på ett bord man har framför sig. Det sista man ser innan man sätter sig i VR-upplevelsen är ett vitt bord. Upplevelsen utspelar sig i ett rum där man kan snurra 360 grader. När den startar är det en speakerröst som pratar och man ser ett StarVR framför sig.

Rösten pratar om hur bra VR och hur immersive det är (dock kommer jag inte ihåg exakt vad som sades). På det vita bordet man har framför sig byggs saker upp, såsom stadsplanering, DNA-molekyler och bilkarosser. Det går att luta sig fram i videon och vrida på huvudet för att se på objekten från olika håll. Det är här Presenz kommer in i bilden antar jag. Det kändes INTE som om man tittade på en vanlig VR-video, utan det kändes som en helt ny dimension!

Denna upplevelse är till för att väcka upp tankar runt vad VR kan användas till och vara en kort demo, själva upplevelsen var bara 2-3 minuter. Jag hade gärna sett den utan att vara jetlaggad. Jag försöker komma ihåg nu efteråt exakt vad det var jag såg och jag tror mycket hjärnkapacitet gick åt till att tolka vad det var som hände.

Om det är något att klaga på så märker man av 60HZ väldigt tydligt i denna upplevelse. Detta skall snart vara åtgärdat enligt Maeva Sponbergs (Starbreezes IR-chef).

John Wick VR Experience

Så var det dags att dra på sig StarVR och bli en massmördare! Samma visa: på med masken – på med HMD – få vapnet i handen. HMD:ets kablar är dragna upp i taket och sitter i en fjädrande draganordning. Även vapnet har en sladd som är kopplad uppifrån. Spelet startar med att man ser två rutor och personal säger att man ska skjuta på den högra. Jag gissar att det är Scene selection. När väl spelet startar så befinner man sig i en bar på en yacht och fiender börjar att dyka upp. I början kommer de i långsam takt, men tempot ökar allt eftersom tiden går.

För att ladda om ska man rikta vapnet ned mot backen. Här blev det problem med sladden till vapnet, i alla fall för mig så snodde den sig runt vapnet. Jag hade aldrig problem med sladdarna till HMD:et, de märkte jag inte av alls, men vapensladden gjorde mig otroligt irriterad. Detta ledde till att det var svårt att ladda om. Jag tror det var tänkt att man ska höra när vapnet laddades om, men  det kändes som att de hade lite för låg volym. Förutom vapensladden var det en superhäftig upplevelse! 60 Hz var inget som jag märkte av när jag spelade spelet, då var det mera fullaktion och plötsligt dog man av en handgranat!

Båda upplevelserna var häftiga på olika sätt: SALT av att man kunde ”utforska” objekt medan ”filmen” pågick och John Wick av känslan att befinna sig mitt i en gunfight. Field of Viewen var super, jag märkte inte av att jag hade ett HMD på mig, vilket man till exempel känner i Gearen. Det kändes som jag var på en helt annan plats. Att det är 60 HZ-skärmar märkte jag av i det långsammare SALT, vilket jag inte gjorde i John Wick. Jag säger inte att det inte finns i John Wick, jag gissar att jag kanske hade märkt det om jag varit ute efter att leta efter det.