Reportage från Enterspace

2018-06-01

Enterspace – Starbreezes VR-satsning i Stockholm

Först och främst: Enterspace är inte en svensk variant på VR Park Dubai (Läs vårt reportage därifrån här.), utan något annat. VR Park Dubai är en renodlad nöjespark med VR-attraktioner, medan Enterspace är en plats dit man går för exempelvis företagsevent eller after work. Det finns en välutrustad bar och bistro, där man kan beställa till exempel nötter, charkbricka, lax, grillade mackor eller pizza. Det är inte ett fullutrustat kök, så allt för avancerade rätter finns inte. Priserna är genomsnittliga för mat och dryck i Stockholm. Maten fick vi inte tillfälle att prova, men baren fungerade utmärkt för minglet efter att alla hade fått prova de olika attraktionerna. Mathias var dock på besök på öppningsdagen också, så lite längre ned i reportaget finns hans åsikter om maten!

Lokalen är väldigt trevligt utformad och personalen kan inte få annat än högsta betyg. De har väldigt hög servicenivå och gästerna kände sig verkligen välkomna. Man går in på markplan och kliver rakt in i bistro och baren och får ta en trappa ned för att komma till VR-attraktionerna. Där nere finns de olika spelbåsen, fyra för multiplayerspelen och två för singleplayerspelen. Där finns också toaletterna och en sal för VR-bio. Inbyggt i varje biostol finns en dator och det ska tillkomma ett headset till varje plats. Biosalen ska också kunnas användas som konferenslokal, när den blir färdig. Stället ger en exklusiv känsla och det är dämpad belysning nere i VR-delen. En sak att anmärka på är att listerna i anslutning till spelrummen blir väldigt snubbelvänliga i kombination med den dämpade belysningen. Det var något de hade noterat redan och det kommer antagligen att monteras led-belysning på dem.

Priserna på attraktionerna är 149 kr för John Wick Chronicles och The Mummy Prodigium Strike samt 195 kr för The Raft och Ringwalker, så det är inte rätt plats för en trebarnsfamilj som ett alternativ till Gröna Lund, utan det är en annan målgrupp man riktar sig till.

Det märks att det är en nydesignad anläggning, som är anpassad efter den moderna människan, för det finns gott om laddare i anslutning till sittplatserna. Både vanliga eluttag och USB-uttag pryder den lilla hyllan bakom ryggstöden.

De olika attraktionerna på Enterspace

Här följer information och våra kommentarer om de olika attraktionerna som finns på Enterspace. Varje upplevelse beskrivs först objektivt och sedan följer våra subjektiva kommentarer. Då Mathias och jag har provat dessa tidigare i VR Park Dubai så har vi utgått från våra kommentarer därifrån, redigerat dem och lagt till nya tankar. Ringwalker var däremot ny för oss, så där får ni en helt ny text.

Ringwalker (HTC Vive) 195 kr

Ringwalker är helt ny för Enterspace, så vi som var på eventet är bland de första i världen som har fått prova det! Spelet går ut på att man ska genomföra en rymdexpedition utanför Saturnus och man är upp till tre personer som spelar samtidigt. Givetvis stöter man på problem…

Christophers kommentar

Det här var riktigt häftigt! Man står på en plattform som lämnar rymdskeppet och väggarna öppnar sig så man står fritt på sin farkost som är ute i rymden. Om man går fram till kanten och tittar ned så ser man Saturnus ringar och vänder man blicken uppåt stirrar man ut i oändligheten. Jag kan säga att jag stod lite mer bredbent än jag gör i normala fall, för jag ville stå stadigt….

Som spelare gör man inte så himla mycket, de andra attraktionerna kräver mycket mer aktivitet, men Ringwalker rekommenderas starkt ändå. Återspelbarheten är lägre än i The Raft, men jag känner ändå att jag gärna skulle prova en gång till. Rymden och VR passar väldigt bra ihop och jag längtar efter den dagen när liknande spel och upplevelser har riktigt bra grafik!

Mathias kommentar

Efter månader/kvartal av fördröjningar så får man äntligen prova på detta rymdäventyr. Det börjar med att man får hjälp att ta på sig en HP Omen Backpack och ett HTC Vive. (Detta ska i framtiden bytas ut mot ett StarVR när tekniken gör det möjligt.) Man iklär sig rollen av en astronaut tillsammans med två andra. (Det går även att köra den tillsammans med tre, men just nu så funkade den bäst med tre spelare totalt.) HTC Vive:n har en Leap Motion installerad som bland annat gör att spelaren kan följa händerna på sig själv och de andra som spelar. Man kan tex göra high fives med varandra. Jag vill inte avslöja för mycket. Hela upplevelsen är en rail based-upplevelse. Man åker från A till B och det händer saker på vägen. Jag hade personligen trott att det skulle vara mer av en Cosmonovaupplevelse utan interaktivitet, men det händer saker på vägen som gör att man måste interagera med fysiska objekt som finns i podden. Detta gjorde hela upplevelsen väldigt immersive. När man står i VR-världen och drar i en spak som finns i den riktiga världen. Detta är nog den häftigaste VR-upplevelse jag testat, just på grund av att man blandar VR-intryck med riktiga föremål och att man är tre personer tillsammans.

The Raft (HTC Vive) 195 kr

I The Raft är man upp till fyra personer som spelar tillsammans. Man står i ett rum, på ett öppet golv, med en ryggsäck innehållandes en dator som är kopplad till en HTC Vive på sig. Man håller en kontroll i varje hand. I spelet står man på en flotte som åker genom ett stort träsk. Det finns monster som ser ut som något från Stranger Things som attackerar en och målet är förstås att döda dessa. Det finns olika vapen att tillgå och även brandsläckare som man behöver använda för att släcka bränderna som uppstår i flotten när man spränger en fiende som befinner sig för nära flotten.

Upplevelsen är ungefär 10 minuter lång och har definitivt hög återspelbarhet eftersom det är co-op och man har möjlighet att lyckas olika bra varje gång man spelar.

Christophers kommentar

Det här var tredje gången jag spelade The Raft eftersom jag åkte ned på semester till Dubai efter att Stockaboo hade varit där. Spelet var fortfarande roligt, så vi hade rätt i att det finns hög återspelbarhet i det! Man samarbetar med sina kamrater, men får också individuella poäng i slutet, så man tävlar även mot varandra. Pinsamt nog fick jag stryk med 1 000 poäng eller något sådant den här gången, trots min stora erfarenhet av spelet. 😉

Även denna gång upplevde jag att jag kände hur flotten rörde sig när vi åkte iväg. Ja, det är definitivt värt 195 kr för att prova detta! Om man är där med sina vänner och man har bestämt sig för att prova ett spel, så rekommenderar jag att man lägger pengarna på The Raft!

Mathias kommentar

Här snackar vi en upplevelse som nästintill är perfekt. Fyra spelare på en liten yta och ändå springer man inte på varandra. Supersnyggt intro som exponerar Starbreeze och RED games när man börja glida ner över floden. Vive:s FOV (field of view) är en begränsning då man hela tiden behöver vrida på huvudet för att se om det brinner på båten. Raft är helt klart min favorit av upplevelserna. Kommunikation är där den fallerar då ljudet i hörlurarna överröstar ljudet i rummet, vilket gör att man inte kan kommunicera med varandra. För övrigt så var ljudbilden super i spelet. Mycket stor återspelbarhet!

The Mummy Prodigium Strike (StarVR) 149 kr

StarVR används även här. Man sitter i en plattform som rör lite på sig. I spelet flyger man helikopter och skjuter på zombier som rusar fram mot ens kollegor. Man ska försvara dem och en ambulans som kraschar. Plattformen har ett rör att ha fötterna på, som ska föreställa helikopterns ena med. Grafiken är något sämre här, det märks att spelet är rätt snabbt framtaget, som fallet ofta är med spel baserade på filmer, men det är absolut tillräckligt bra för att inte förstöra underhållningsvärdet. Efter en stund får man hoppa ur helikoptern och stå på marken och spela.

Christophers kommentar

The Mummy Prodigium Strike blev en personlig favorit för mig! Det faktum att plattformen rör på sig förhöjer känslan av autenticitet rejält! I VR Park Dubai stod jag upp och höll mig i taket, för extra känsla av att vara en actionhjälte, men plattformen här på Enterspace var lite annorlunda, så det gick inte att stå upp. Det var riktigt underhållande att stå och titta på de andra som spelade. Många levde sig verkligen in i det och började sparka med fötterna när det kom spindlar springandes mot dem. Återspelbarheten är inte jättehög, utan The Mummy Prodigium Strike var helt klart roligast första gången jag provade det.

Mathias kommentar

Här ska man skjuta undeads i massor! The Mummy är en shooterupplevelse, men vilken grej att sitta till en början i denna bur som vibrerar, för att sedan inse att man faktiskt kan ställa sig upp och hålla sig i taket och titta runt kanten och stå och skjuta på dessa undeads. På Enterspace är buren lite annorlunda utformad, så man kan inte stå upp här, utan bara i Dubai. I slutet av upplevelsen landar helikopter och man hoppar ut ur den och står på en kulle och skjuter som en galning på undeads. Själva spelupplevelsen tycker jag var så där, men från ett immersive VR-perspektiv med buren och vibrationerna får den toppbetyg.

John Wick Chronicles (StarVR) 149 kr

Actionhjälten John Wick blir attackerad av vågor med fiender som kommer från alla håll och skjuter mot honom. Målet är förstås att döda dem alla. Även här används StarVR och man håller i en automatgevärsreplika. Det finns två banor att välja mellan. Antingen är man på en yacht eller så är man på ett hustak.

Christophers kommentar

Jag tycker att John Wick Chronicles är roligt, men mot slutet blir det faktiskt lite enformigt, något som jag hörde ett par andra personer säga också. Det är definitivt värt att prova, men återspelbarheten är inte så hög. Ett scoreboard vore bra, kanske med en vinst om man lyckas slå veckans High Score. En gratisbiljett till något av de andra spelen vore kul och om man slår all time high så får man en gratis måltid och en dryck i baren till exempel.

Mathias kommentar

Det finns två st olika John Wick VR-upplevelser och den som de valt att köra på Enterpace är Yachten. Yachten är inte min personliga favorit, då jag uppskattade den som utspelar sig på ett tak bättre. Upplevelsen är 12 minuter och det är konstant action. Lite kuriosa är att många behöver ta sig ett glas vatten efter att de kört John Wick.

Mathias restaurangbesök

Jag passade på att gå på öppnadet av Enterspace den 31 maj för att kolla in maten. Jag och min fru beställde olika maträtter. Jag tog en ”Pizza med prosciutto, mozzarella, tomat & basilika (125 SEK)” och hon tog en ”Grillad macka med prosciutto, tomat & dijonfärskost (105 SEK)”. Båda rätterna smakade riktigt bra, dock ska man inte tro att en man på 105 kg blir mätt på dem. Till Enterspaces försvar så kallas de ”Mellanrätter”, så man behöver nog ta in en eller ett par smårätter tillsammans för att bli riktigt mätt. Men vi ger dem 4 av 5 VR-hjälmar i betyg. Personalen får 5/5 för servicen!

Sammanfattning

Det var verkligen roligt att se ett gäng vuxna män ha samma blick som barn på julafton när det är dags att öppna presenterna. Folk sprang genom korridoren när det erbjöds att få spela The Raft en gång till för att fylla upp för de som inte hade spelat ännu. Vi såg genuin glädje bland deltagarna och det var ingen som pratade om vädret direkt under minglet efteråt. Nu är troligtvis aktieägarna i Starbreeze större VR-entusiaster än den genomsnittlige svensken, men många hade inte provat VR tidigare och hade höga förväntningar och de uppfylldes med råge. Virtual Reality är en stark upplevelse första gången och det är roligt och fascinerande även fast man har provat det tidigare.

Enterspace är som sagt inte en svensk variant av VR Park Dubai, utan är mer att jämföra med restauranger som även erbjuder exempelvis bowling, biljard eller shuffleboard. I första hand kommer folk att gå dit och äta och dricka och kanske prova en VR-attraktion när man ändå är där. Givetvis kommer Enterspace också att locka gamers och VR-entusiaster, framförallt i början. Inte för att det är något fel på bowling eller biljard, men VR på Enterspace är definitivt värt att prova som ett alternativ. Akta så ni inte blir fast bara, för risken är stor att man får mersmak! För att komma till den officiella hemsidan och kunna se menyer och köpa biljetter med mera så klickar du här.

Se vårt videoreportage med interiörbilder och kommentarer från aktieägare och representanter från Starbreeze här, där ni även kan se våra tidigare reportage från VR Park Dubai och våra intervjuer med Starbreeze och andra bolag!