Intervju med StarbreezeMannen

2017-03-11

Stockaboo är stolta över att få presentera en intervju med en känd profil som de flesta Starbreezeägare känner till. StarbreezeMannen har drygt 3 500 följare på Twitter och finns givetvis också på Stockaboo! Namnet skvallrar förstås om var han lägger mycket fokus, men Starbreeze är inte det enda han har koll på.

Nu kör vi!

Välkommen och tack för att du ställer upp på en intervju!

Tjena, tack för att man får vara med!

Du kan väl börja med att berätta om dig själv, din bakgrund, hur länge du har hållit på med aktier och så vidare?

Jag är en man på dryga 30, bor i södra Sverige med familjen, älskar att hålla sinnet och kroppen i form. Ni hittar mig antingen vid skärmarna eller vid vikterna på gymmet. Jag kom i kontakt med aktier tidigt men trading kom väl inte riktigt igång förrän man hittade sin nisch tidigt 2010, då var det mer ”buy and hold”-värdebolag, men med tiden har det utvecklats till intradag-/swinghandel.

Vi har sett från dina tweets att du ofta är på gymmet en bra stund innan börsen öppnar tidigt på morgonen. Hur tänker du kring träningen i förhållande till tradingen? Har du några andra specifika tips för att hålla hjärnan och fokuset på topp?

Allt handlar om effektivitet, som jag ser det är man on point om din kropp fått slita lite först och dra i lite vikter. Endorfinerna gör sitt för att skapa ett lugn när man handlar. Utöver det får man se träningen som strukturskapande, anskaffar du dig själv som trader inte struktur, så faller korthuset ruskigt kvickt. Ät rätt, motionera, läs böcker efter böcker, håll dig ajour med vad som händer i världen. Be on point, återigen.

Hur ser en vanlig dag framför skärmarna ut när du tradar?

Vakna (tidigt), kolla hur Asien går, hur USA gått, få i sig sin mirakel-shake, gymmet 1-1,5 timmar, sedan börjar dagen. Handel fram till lunch, mat (oftast någon annanstans än hemmakontoret), mer handel, alltid mycket snack under handelstider med tradingvänner och bekanta.

Har du några tips för andra aktieintresserade gällande hur man kan lära sig mer om trading? Exempel på böcker eller sidor på nätet som är värda att kolla upp?

Baby-steps… Många gör misstaget att leta efter nästa raket, lyssna på nästa Facebook-grupp som rekommenderar det ena häst-skitet efter det andra på INGA som helst grunder och på nästa Fingerprint som ska ta dem till månen. Snabba pengar kommer snabbt och försvinner snabbt, vi ska vara vid liv ett bra tag, glöm inte det! Studera marknaden, hur saker och ting hänger ihop, varför de hänger ihop och utforska grunderna. Efter det så kan man börja inrikta sig i sektorer/branscher som man är intresserad av och är villig att fördjupa sig i.
Har man inte intresset så försvinner viljan ganska snabbt, se det som en investering i er själva och inte ett jobb.
Böcker jag hade rekommenderat i början:

Vi har sett på Twitter att du under den senaste tiden har provat på algoritmbaserad handel. Hur har det gått och vad är det som har fått dig att börja med det? Har du några tips för andra som är intresserade av att prova?

För det första, hitta en plattform/cfd-mäklare som passar dig, exempelvis IG Markets (som är bäst om ni frågar mig). Därefter är mitt tips att försöka hitta din edge/idé. Sist men inte minst, koda koda och åter koda. Enklast för att komma igång med kodningen är att titta på webinars via IG Markets med @bollingertrader och @ErikHansen_IG på twitter. Grym startgrop!

Vilka fler twittrare rekommenderar du att aktieintresserade borde följa på Twitter?

Vad finns i portföljen förutom Starbreeze?

Just nu finns faktiskt bara Starbreeze. Jag hade mycket Sobi tidigare, men släppte det mesta inför rapport. Jag har börjat snegla på några nya case, men inget jag kan uttala mig om än.

Vad är det som gör att just Starbreeze är din största investering?

Tron på ledningen och branschen i helhet. Bolaget är inte ‘bara’ en spelstudio längre. Starbreeze visar gång på gång att de besitter möjligheterna och viljan att växa ur sitt lilla skal. Skapare, utvecklare, förläggare, innovatörer, artister. Kärt barn har många namn. Detta är bara början!

Kursen har ju gått kräftgång ett tag nu och ligger långt under ATH som var en bit över 26 kronor i somras. Vad säger du, är det billigt att köpa in sig eller har Starbreeze haft sin tid i rampljuset?

Full disclaimer: jag sitter tungt i bolaget och har köpt på både 25 kr och på 7 kr. Så länge bolaget (ej kursen) går i den riktning jag tycker är rätt så kommer jag fortsätta anse att bolaget är billigt. Senaste rapporten bevisar även detta, vi växer, kvartal efter kvartal, samtidigt som vi tjänar pengar. Senast dubblade vi vinsten.

Angående kräftgångsfrågan: Absolut inte! Rekyler och kräftgång är hälsosamt, vi behöver nya bottnar precis som nya highs för att fortsätta vår resa. Jag välkomnar detta med en metafor: “När det är rea på stan så springer kunderna in i butikerna, när det är rea på börsen springer aktiespararna åt andra hållet.” Be smart money, don’t be dumb money!

Vad har du för kommentarer till rapporten som släpptes nu i februari?

Betryggande rapport för mig och resten av aktieägarna. Jag ville se ökande tillväxt och vinst, vilket jag gjorde. Jag ser och märker att ledningen lyssnar på aktieägarna och levererar tydlig information kring kommande lanseringar i rapporten och jag önskar att ledningen fortsätter såhär och trappar upp IR-kontakten med aktieägarna.

Vad är din syn på Starbreezes satsning på VR?

Ett ord, B2B. Vi besitter ett enormt ben där vi har ett stort försprång i både samarbetet med Acer samt vårt HMD där vi äger rättigheterna till 100%. Jag tror att vi kommer få se mycket därifrån, väldigt snart.

Har du några synpunkter på SEB:s senaste analys?

Märkligt att uppdatera sina förväntningar på att VR inte skulle få den effekten/försäljning i och med Imax-VR-förseningen. De siffrorna hade de inte räknat på i originalanalysen och att då ha det som anledning för nedrevidering är underligt. Annars ganska tafatt, framtiden får utvisa hur det blir.

Stort tack för att du ställde upp på en intervju! Om man vill komma i kontakt med dig, hur når man dig enklast då?

Tack själva! Ni kan antingen nå mig på Twitter där jag nickar @StarMannen, annars finns jag också här på Stockaboo under namnet StarbreezeMannen.


Direktlänk till Stockaboos aktiechatt
Direktlänk till Starbreezes diskussionsrum på Stockaboo

Stockaboo är en kraftfull tjänst för aktie- och finansdiskussioner i realtid, via såväl mobil och surfplatta som dator. Skaffa en fördel på marknaden och gå med i dag! Välkommen in i gemenskapen!