The Great Wild 15 frågor-intervju transkriberad till text

2017-10-25

Vi har gjort en transkription av vår 15 frågor-intervju med The Great Wild som hölls den 12 september 2017. Den och våra andra intervjuer finns att beskåda på stockaboo.com/intervjuer.


STOCKABOO: Christopher Åberg, från Stockaboo, har åkt till Stockholm för att träffa The Great Wild. Förra gången var jag tvungen att åka ända till Tyskland, vilket i och för sig var trevligt, men det var lite närmare den här gången. Jag sitter här med Robert Nathanson, relativt ny VD, i The Great Wild. Hur står det till?

ROBERT NATHANSON, THE GREAT WILD: Jamen, det är bra! Det är bra, tack.

STOCKABOO: Ja, det har funkat bra att vara VD?

NATHANSON: Japp! Jag klev på i mars och det har hänt, varit en jättespännande tid, och hänt väldigt mycket under, ja hela den här perioden.

STOCKABOO: Ja, jag har ju med mig femton stycken frågor från användarna på Stockaboo, så jag tycker att vi kör igång direkt!

NATHANSON: Absolut!

STOCKABOO: Första frågan då: Hur har intresset för emissionen varit så här långt?

NATHANSON: Det har varit stort intresse, vi satte ju igång tidigt i juni med … då gick vi ut med emissionen, och då hade vi bra intresse, sedan lugnade det ned sig lite grann över industrisemestern och banksemestern också. De sista veckorna har det ökat hela tiden. I går så signade vi ju på elitskidåkaren Jens Byggmark och han … där har vi också märkt en liten ketchupeffekt på det, så det är jättespännande!

STOCKABOO: Ja, det kan jag tro! Ni har ju lyckats få in rättså … ja flera namnkunniga personer i bolaget.

NATHANSON: Ja, men absolut, så att det är jättespännande!

STOCKABOO: Andra frågan: Det har varit lite diskussioner om er värdering. Hur motiverar ni värderingen på 30 miljoner kronor inför emissionen?

NATHANSON: Inför emissionen, ja men hela värderingen har vi ju satt med tänkta intäkter, som vi ser i framtiden. Och sedan har vi ju också gjort en runda i våras på en 25-miljonersvärdering, så att det är ett naturligt steg.

STOCKABOO: Okej. E-handel nämns som ett område för The Great Wild. Kan du utveckla det här, vad är tanken?

NATHANSON: Ja, hela jakten går ju … hela jaktbranschen går ju igenom en digitalisering nu och det märker man på att jakthandlarna, de lokala jakthandlarna, har stora problem. Det är nya stora kedjor som öppnar och många av dem erbjuder e-handel. Det finns ett antal … det finns ett antal bolag som enbart fungerar som e-handel. De företagen, de kommer också att behöva trafik och det är där vi kommer in och där kommer de kunna göra annonsering, köra annonsering hos oss, och sedan kör vi en revenue share hos dem. En kick-back.

STOCKABOO: Okej. Vad har ni för burn rate per kvartal i dagsläget?

NATHANSON: I dagsläget ligger burn raten på ungefär en miljon kronor och den kommer ju gå upp nu efter emissionen och fram till listningen och sedan så har vi ju planer på utlandsexpansion och det som kommer dra då, det är ju, jamen teknikutveckling, marknadsföring… så att det kommer bli en högre burn rate, helt klart.

STOCKABOO: Ja. När tror du att ni kommer göra plusresultat? Satsningen i USA till exempel, den lär ju kosta en del.

NATHANSON: Ja, vi säger i dagsläget inte USA specifikt. USA har en stor marknad, så att det är ju självklart att vi kommer vilja gå in där någon gång. Vi vet inte om … vi vill inte gå ut och säga att vi gör det redan nästa år, men vad vi säger är att vi gör en utlandsexpansion under nästa år och Skandinavien är nära, Europa är nära och USA är väldigt spännande, men vi räknar med tidigast Q4 2018, att vi går break even.

STOCKABOO: Ok, lite drygt ett år då.

NATHANSON: Ja, lite drygt ett år.

STOCKABOO: Nu var du ju inne lite grann på det här, men vi hade ändå en fråga om tidsplanen med USA-lanseringen och hur den ser ut.

NATHANSON: Mm, och en av frågorna som kommer senare … den finns att … en fyraårssikt och på en fyraårssikt kommer vi absolut att ha gått in i USA. USA är det största jaktlandet, men vi har sagt att vi vill pröva vingarna först i Sverige och sedan ska vi se var det tar. Så, mer om det. Stay tuned!

STOCKABOO: Okej! Känner ni att det var rätt beslut att erbjuda tjänsten gratis för användarna, i stället för att ta betalt, som det var tänkt från början?

NATHANSON: Om frågeställaren menar mäklingen av jakter alltså, sälja jakt, så är det absolut ett rätt beslut, för att konkurrensen är stor i dagsläget på att hitta jakt och att man ska köpa jakter och för oss gäller det ju att bygga upp en stor klientdatabas.

STOCKABOO: Hur pass delaktiga har FrontOffice varit under er resa? Är ni nöjda med dem som investerare?

NATHANSON: Vi är jättenöjda! Johan Lund är ju en fantastisk person som styrelseordförande hos oss. Vi har flera i vår styrelse som har varit extremt delaktiga och hjälpt till med allt från kontaktnät till egna kunskaper, allt från Daniel Söderberg på EyeOnID, Pontus Frohde som kommer från, tidigare på FundedByMe, nej så att det, vi är väldigt nöjda med det stödet i styrelsen vi har.

STOCKABOO: Vet du om FrontOffice kommer att dela ut The Great Wild till sina ägare som ett sätt att få ägarspridning.

NATHANSON: Det är ju en fråga egentligen till FrontOffice. Om man tittar historiskt, så är det ju så de har gjort med sina investeringar och det är väl lite grann av deras affärsidé efter vad jag har förstått.

STOCKABOO: Så det är … även om du inte kan komma med ett rakt svar, så är det sannolikt?

NATHANSON: Det kan vara sannolikt. Ställ frågan till FrontOffice.

STOCKABOO: Ja. Är målet att nå 100 000 användare i år, i Sverige, fortfarande rimligt?

NATHANSON: Absolut! Vi ser ju, vi ser … Användarantalet, det är i ett ekosystem där vi har vår app, vi har sociala medier med Facebook och Instagram, vi har vår Youtubekanal, vi har just släppt en jaktpodd, så i det här ekosystemet så kommer vi komma upp i 100 000 användare.

STOCKABOO: Hur stor andel av användarna är aktiva och använder appen dagligen, per vecka, per månad?

NATHANSON: Vi har sett ett jättepositivt resultat nu sedan jaktsäsongen startade och det är ju så, jaktsäsongen startar egentligen nu med bockjakten i augusti och därifrån och framåt så har det ju blivit extremt mycket bättre. Vi har också gjort en uppdatering på appen, så att … med en del nyheter som Hunt Manager, som är ett sätt att administrera jakter, både för professionella och för vanliga jägare. Så att det är fler som använder appen dagligen. Jag kommer inte att gå in på några siffror, men det ser positivt ut.

STOCKABOO: Ja, det är en positiv trend? Det är fler som…

NATHANSON: Absolut, det är fler som använder den, fler som lägger ut poster, som köper jakter, det ligger fler jakter ute, så att vi ser verkligen en positiv trend.

STOCKABOO: Apropå att det ligger fler jakter ute; hur många jakter uppskattar ni att ni kommer att förmedla från och med hösten och ett år framåt?

NATHANSON: Ett år framåt, det är väldigt svårt att se, men det kommer att vara en väldigt viktig del i hela appen, så det är någonting som vi kommer att satsa på nu redan, från och med nu och framåt.

STOCKABOO: Hur många anställda har ni i dagsläget och finns det planer på att anställa fler?

NATHANSON: Anställa fler kommer det definitivt bli med hela utvecklingen som ska ske. Vi är i dagsläget sex personer, varav två stycken jobbar halvtid. Vi anställde i går en ny tjej som heter Sandra Gardmo och hon kommer vara … fungera som content manager och ha hand om postningar på de sociala nätverken. Hon kommer även vara den som har kontakten med våra ambassadörer.

STOCKABOO: Vilka mål har ni satt upp för innevarande och nästa år, förutom det här med 100 000 användare då?

NATHANSON: Det vi kan säga är vad vi ska använda de pengarna vi får ut i emissionen. Det är att vi … pengarna kommer dels användas till teknikutveckling. Det kommer användas till marknadsföring och sedan så kommer vi också satsa på den internationella expansionen.

STOCKABOO: Då kommer vi till den sista frågan. Om alla planer går i lås, hur ser bolaget ut om 3-4 år?

NATHANSON: Om 3-4 år, då kommer det digitala ekosystemet fungera helt smärtfritt. Vi kommer vara representerade i stora delar av världen och The Great Wild kommer vara ”The go to place” för digitala jägare.

STOCKABOO: Så, då var vi färdiga med frågorna, är det någonting annat du vill tillägga nu när du har chansen?

NATHANSON: Det viktigaste är ju att emissionen stänger på fredag den 15 september, (Emissionen förlängdes med två veckor, red. anm.) så det är bara … Ni är alla välkomna att investera!

STOCKABOO: Vad bra. Tack så mycket!

NATHANSON: Tack så mycket!

Har intervjun väckt ditt intresse för The Great Wild? Se denna och andra intervjuer på stockaboo.com/intervjuer och diskutera bolaget vidare på chat.stockaboo.com!