Analys av Ambia Trading Group

Analys av Ambia Trading Group – På väg mot lönsamhet; omsättning 1 miljard, börsvärde 44 miljoner

Ambia Trading Group tillhör verkligen gruppen okända bolag med stor potential. Just nu finns flera faktorer som talar för en kommande omvärdering. Bolaget har haft dålig lönsamhet under flera år, men det främsta skälet till detta är nu på väg att försvinna. Man har dessutom ett stort innehav i ett annat bolag som marknaden dessutom inte alls värderar till sitt rätta värde.

Ambia Trading Group är ett bolag som i huvudsak har två delar; partihandel (Netpact och Isolda) samt logistik och packning (Selector). Bolaget äger dessutom 20 % i Intropris.

I utgångsläget värderas Ambia till c 44 miljoner. Omsättningen blir på rullande 12 månader cirka 1 miljard. Detta motsvarar att varje försäljningskrona anses vara värd 5 öre. Ett sådant P/S-tal är betydligt lägre än liknande bolag har. Någon exakt motsvarighet till Ambia är svår att hitta, men Dustin är ganska nära. Där betalas varje omsättningskrona tio gånger högre än i Ambia, P/S 0,55. Det finns flera exempel på att andra jämförbara bolag betalas till P/S över 1. Anledningen är självklar, dessa bolag har en historia av lönsamhet och utdelning.

Vad talar för att Ambia ska få upp lönsamheten och därmed få en högre värdering? Väldigt mycket, tycker jag:

  1. Den stora anledningen till att lönsamheten varit svag är dyr finansiering. Man har sysslat med både fakturabelåning och fakturaförsäljning. Nu lämnar man detta och kommer att få betydligt lägre kostnader.
  2. En ny storägare flaggade för ett tag sedan för 20 % av aktierna. Och detta är inte vem som helst utan Peter Gyllenhammar. En expert på att hitta undervärderade bolag som med vissa insatser blir bra placeringar. Gyllenhammar representeras sedan stämman i år av Jonas Hellström. Att Gyllenhammar vill vara representerad i Ambias ledning är ett tecken på både potential och långsiktighet. Hellström sa, som nyvald, att han prioriterar tre saker; aktieägarperspektiv, finansieringslösningar (obs!) och uppköpskandidater.
  3. Ambia har expanderat kraftigt genom uppköp. Nu börjar synergierna mellan dessa visa sig, men de största positiva effekterna kommer efterhand.
  4. Man har tagit flera engångskostnader en del av redovisningskaraktär, men dessa minskar troligen nu.
  5. Marginalerna ökar vid ökad omsättning. Det finns i nuvarande organisation utrymme till ökad omsättning utan att kostnaderna ökar i motsvarande grad.
  6. Just nu går valutakurserna Ambias väg. Kan ju ändras, men borde vara positivt i kommande Q2.
  7. Som en extra intressant faktor, som marknaden uppenbarligen inte noterat trots pressmeddelande om saken, finns ett innehav av 700 000 aktier i Intropris motsvarande 20 % av bolaget. Intropris har en tidigare historia inom Ambia men har i sin helhet delats ut till Ambias aktieägare. Att sätta ett värde på Introprisaktierna har varit svårt, men är nu lättare. Det har skett nyemissioner i bolaget och där har kursen varit 10;-./aktie. Med den värderingen är Ambias post värd 7 miljoner. Intropris kommer att listas senare i höst eller under vintern.

Med ovan beskrivna skäl, finns det anledning att titta på Ambia Trading Group. Den extremt låga värderingen är för mig ett köpläge. Lite större risk än vanligt, men tveklöst mycket större potential.

Hur ska man värdera aktien Ambia Trading Group? Svårt, men ett grovt försök:

Ambias målsättning är att år 2020-2021 omsätta cirka 2 miljarder. Vi gör två scenarier, ett optimistiskt och ett pessimistiskt:

Optimistiskt scenario: Man uppnår en omsättning på 2 miljarder, 3 % av omsättningen är ren vinst och Ambia betalas med P/S 0,55. Då motsvarar det ett BV på 1,1 miljard. Om vi tar en värdering av vinsten som ett tillväxtbolag med p/e 20 blir BV 1, 2 miljarder. Detta lär inte inträffa, men visar ändå potentialen.

Pessimistiskt scenario: Man uppnår en omsättning på 1,3 miljarder. 1 % av omsättningen är ren vinst och Ambia betalas med P/S 0,10. Det motsvarar ett börsvärde på 130 miljoner. Om vi tar en värdering av vinsten som ett stagnerande bolag med låga marginaler med p/e 10 blir börsvärde 130 miljoner.

Den extremt låga värderingen av Ambia innebär för mig ett köpläge. Om vi räknar med att innehavet i Intropris på 7 till 14 miljoner betyder dagens börsvärde att man för 30-37 miljoner får ett bolag som omsätter 1 miljard och är på väg mot lönsamhet. Att bevaka är kommande Q2, om en knapp vecka, 29 augusti. Om vi där ser minskad finansieringskostnad, fortsatta synergier och inga engångskostnader, är bolaget på rätt väg mot en uppvärdering. Den riskbenägne köper idag och den mer försiktige avvaktar en eller ett par rapporter.